Van, ahol már megkezdődött a szüret

//Berényi Attila
szuret_freepik_chainfoto_20200807

Képünk illusztráció, forrás: freepik / chainfoto

A szekszárdi borvidéken augusztus elsejével hivatalosan megkezdődött a szüret, a tolnai borvidéken pedig augusztus tizedikével indulhat a szőlő szedése.

A teol.hu által megkérdezett termelők, pincészetek vezetői szerint nem lesz könnyű az idei szüret, mert a pincékben sok még a bor, így van, ahol nehezen tudnak csak helyet csinálni az újnak.

A szekszárdi borvidéken a hegyközségi tagok a napokban kaptak arról értesítést, hogy a hegyközségi tanács ülésén döntöttek: a 2020. évi szüreti időpont kezdeti dátuma augusztus elseje, a tolnai borvidéken pedig augusztus tizedikében határozták meg az indulást.

A legkorábbi szőlőfajtákat kezdik szedni a gazdák, így a turánt (festőszőlő), a csabagyöngyét, a favoritot, majd később az oportót, a tolnai borvidéken pedig az Irsai Olivért, cserszegi fűszerest.

Az idén a kínálat nagyobb, mint a kereslet, és ez önmagában meghatározza a szőlőárakat. Hiába hirdeti meg évről évre a Hegyközségi Nemzeti Tanács még a szüret elején a szőlő ajánlott felvásárlási árát, ha azt senki nem veszi figyelembe, kesergett több gazdálkodó is. Azok vannak nagyobb bajban, akik csak szőlőt művelnek, tehát feldolgozójuk nincs.

Ide tartozik, hogy idén nem rendezi meg a tolnai megyeszékhely a Szekszárdi Szüreti Napokat. A minden év szeptemberében több ezer látogatót vonzó, több napos programkavalkádot a pandémiás helyzetre hivatkozva törölték.

 

(teol)