Az idén ma van a leghosszabb nappal

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / onlyyouqj
A csillagászati nyár kezdete 2020-ban június 20-án, 23 óra 44 perckor van, ez a nyári napforduló. Ez azt jelenti, hogy ma a leghosszabb nappal, azaz 21.44-kor nyugszik le a nap, és a legrövidebb az éjszaka.

Bár hivatalosan június 24-én, Szent Iván éjjelén szokás ünnepelni a legrövidebb éjszakát, de a valódi napforduló június 20-21-re esik. Érdekesség, hogy a legkorábbi napkelte már jóval ezt megelőzően bekövetkezik, majd 4-12 napig (attól függően, hogy az országon belül nyugatra vagy keletre esik a megfigyelési pont) szinte nem is változik, emlékeztet az eumet.hu.

Ebben az időben jár a Nap az égbolton megtett látszólagos útján a legmagasabb ponton, ilyenkor a leghosszabb (Magyarországon közel 16 órás) a nappal, és a legrövidebb az éjszaka. Ha az utóbbinak a napnyugtától napkeltéig tartó időszakot nevezzük, akkor az éj valamivel több mint 8 óráig tart, sötétség azonban ennél lényegesen rövidebb ideig, nagyjából este 3/4 10 és hajnali 3/4 4 között van. Június 21. után a Nap pályája ereszkedni kezd, a nappalok pedig rövidülnek, igaz, eleinte csak lassan, naponta néhány másodperccel, perccel.

Íme egy érdekes videó egy egészen hosszú nappalról. Az északi sarkkörtől északra készült felvételen az látszik, hogy ilyenkor, a nyári napforduló idején ott jó ideig le sem nyugszik a nap, inkább csak visszapattan a horizontról. Azt nézheti meg, hogyan néz ki az éjfél és a hajnal ilyen speciális körülmények között.

 

 

(eumet)