NÉBIH: biztonságosak a húsvéti sonkák

//Tóth Gábor
husveti-sonka_pixabay_ArmbrustAnna_20200407

Képünk illusztráció, forrás: pixabay / Armbrust Anna

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak – közölte a NÉBIH az MTI-vel.

A NÉBIH a húsvét előtt fellelhető széles kínálatból ezúttal a sertéscombból készült, darabolt vagy kötözött, füstölt, nyers termékeket ellenőrizte. Ennek során összesen 19 előállító 22 terméke került a hatósági kosárba, amelyek között 21 magyar és 1 szlovák gyártású volt. Az eredmény összesítése itt érhető el.

A húskészítmények közül 7 termék megnevezésében nem szerepelt a sonka elnevezés, de előállításuk hasonló a sonkáéhoz. Az elkészítés módja szerint a termékek között 14 hagyományos pácolással és 8 gyorspácolással készült húskészítmény volt.

A szakemberek megmérték többek között a sonkák víz-, nitrit-, nitrát-, nátrium-klorid tartalmát és vízaktivitását. A sótartalom vizsgálata alapján 4 termék kisebb mértékben meghaladta a Magyar Élelmiszerkönyv szerint meghatározott maximum értéket.

A sonkák jelölésének ellenőrzése során a 22 terméknél összesen 18 esetben állapítottak meg jelölési hibákat a szakemberek. A vizsgálatok során tapasztalt hiányosságok miatt a NÉBIH az érintett vállalkozásokkal szemben a jogsértés súlyosságának megfelelően jár el.

A termék szezonalitása miatt a NÉBIH hatósági felügyelői 4, kockázatbecslés alapján kiválasztott előállítónál üzemellenőrzést is tartottak, kiemelt figyelmet fordítva a higiéniai megfelelésekre. Egy esetben tártak fel kisebb higiéniai problémát, amelyért a vállalkozót figyelmeztették – írta a NÉBIH.

 

(MTI)