Séta után nem árt letörölni a kutyát

//Tóth Gábor
A jelenlegi ismeretek szerint a kutyák és a macskák nem terjesztik a koronavírust, de a gazdáknak nem árt néhány óvintézkedést bevezetni.

A koronavírus-járvány miatt érdemes a kutyasétáltatásból hazaérve áttörölni az állat szőrét fertőtlenítő törlőkendővel, a mancsát pedig szappanos vízzel megmosni – javasolta az MTI-hez eljutatott közleményében a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola.

Az intézmény azt írta, ismereteik szerint a kutyák nem kapják el a koronavírust és nem hordozók, ugyanakkor a tisztaságukra most még jobban oda kell figyelni, mert nincs kizárva, hogy bundájukon átvihetik a vírust.

Hozzátették, érdemes arra is figyelni, hogy a gazdák ne simogassák egymás kutyáját.

A kijárási korlátozás rendelkezései egyébként engedik a háziállatok külterületi sétáltatását. A rendelkezést itt éri el.

Az állatvédő alapítványok egyébként most eléggé nagy bajban vannak. Ugyanis az örökbefogadási kedv lényegében minimálisra csökkent, és vannak akik a betegség miatti félelmükben egyszerűen megszabadulnak az állataiktól, mondta el szerkesztőségünknek Csankó Beáta, a Dunaharaszti Állatvédők Alapítvány kuratórium tagja.

Az aktivista szerint azonban megfigyelhető egy másik tendencia is: a szülők az otthon lévő gyerekek mellé akarnak kutyát. Abból indulnak ki, hogy az állat majd lefoglalja a gyereket. Viszont félő, hogy a veszélyhelyzet lejárta után, amikor visszatér az élet a normális kerékvágásába, a házikedvencekre egyszerűen ráunnak a családok, és az állatok ismét utcára vagy menhelyre kerülnek. Az állatvédők ismét felhívják a figyelmet arra, hogy csak felelősséggel fogadjon örökbe állatot bárki is. A kutya nem bébiszitter, mondta Csankó Beáta.

 

(MTI, dho)