Most van a Beporzók napja

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / efe-madrid
Két éve indult el egy kezdeményezés, amely a beporzást végző rovarokra és a természetben betöltött szerepükre igyekszik felhívni a figyelmet.

Immár minden év március 10-én azok az állatok kapnak nagyobb figyelmet, amelyek az emberek élelemmel való ellátásához szükséges alapfeladatot elvégzik: segítik a növények megtermékenyítését.

Azért is nagyon fontos ez, mert az elmúlt években méhek tömege tűnt el a Föld színéről. Olyannyira, hogy Kínában kézzel porozzák be a virágokat, Angliában a beporzás érdekében mezőgazdászok dobozban árulják a poszméheket, és az Amerikai Egyesült Államok milliárdokat költ évente a termesztett növények beporzására.

A mezőgazdaságban használt vegyszerek és hatalmas monokultúrák, illetve a globális klímaváltozás együttesen járul hozzá a házi- és vadméhek és a többi beporzó állat óriási pusztulásához.

A cél, hogy minél több emberben tudatosodjon, mennyire változatosak – és sérülékenyek – az evolúció során állatok és növények közt kialakult beporzó kapcsolatok. A beporzás legfontosabb résztvevői a méhalkatúak csoportjának fajai, melyeknek csupán egyike a közismert háziméh. Ez a rendszertani csoport közel húszezer méhfajt tartalmaz.

 

(via: ecolounge)