Hétfőtől indul az azonnali utalás rendszere

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / psodaz
Március 2-ától már úgy tud pénzt utalni, hogy az maximum 5 másodpercen belül ott lesz a célban. Ez az Azonnali Fizetések Rendszere.

Az origo összeszedte mit kell tudni minderről. A cikk szerint az azonnali átutalás szolgáltatást 2020. március 2-től minden magyarországi bank, minden ügyfelének automatikusan, többletdíj felszámítása nélkül nyújtja, az eddigi – tehát kizárólag munkaidőben, 1-2 óra alatt teljesülő – pénzátutalások helyett. Ám az új lehetőség csak azokra vonatkozik, akik két belföldi magyarországi bankban, forintban vezetett bankszámla között, elektronikusan utalnak.

Az elektronikus utalás elsősorban azt jelenti, hogy az ügyfél asztali vagy mobiltelefon böngészőjére optimalizált internetbankon át, vagy mobilapplikáció segítségével maga nyújtja be az átutalást a bankhoz.

Feltétele még az azonnaliságnak, hogy az átutalás összege 10 millió forint alatt legyen.

Nem teljesül az azonnaliság a 10 millió forint vagy afeletti összegek küldésénél, illetve a csoportos beszedéseknél, továbbá nem feltétlenül teljesül a devizaszámlákra és a hitelkártya számlákra küldött befizetéseknél sem. Ez utóbbi esetében azért nem, mert nem minősül fizetési számlának. Nem jön át azonnal a pénz továbbá akkor sem, ha azt ún. kötegelt átutalásként, csoportban küldik. Tipikusan ilyenek például a munkabér jóváírások vagy a nyugdíjak. Ezek a régi rendszer küldési idői szerint teljesülnek továbbra is.

 

(via:  origo)