Kiszámolták, mennyibe kerül a mosás

//Berényi Attila
mosas_vizfogyasztas_freepik_mrzivica_20200207

Képünk illusztráció, forrás: freepik / mrzivica

Elsőre furának tűnő, de hasznos adatokat hozott nyilvánosságra az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Kiderült, mennyit visz el a családi kasszából a mosás.

A tárca vegyipari laboratóriuma az ár-érték arány vizsgálata során, a beszerzési árak alapján kiszámolta, hogy az egyes mosószerek használatával közepes vízkeménység esetén mennyibe kerül egy átlagos adag, vagyis 4-5 kilogramm közepesen szennyezett ruha kimosása. A legolcsóbb terméknél valamivel több mint 27, a legdrágábbnál pedig 115 forintra jött ki egy mosás költsége.

A hvg.hu cikkéből kiderül, hogy a labor a címkén feltüntetett összetevők megfelelőségét, a csomagolás zártságát vizsgálta, és tesztelte a termékek mosási hatékonyságát is – a fogyasztóvédelmi vizsgálaton átesett 19 mosószer megfelelt egyébként az előírásoknak. A vizsgálat során kávéból, fűszerpaprikás olajból, spenótból és meggyléből azonos mennyiséget vittek fel egyforma fehér textilmintákra, majd azokat 24 órás száradás után automata mosógéppel, mindenben megegyező körülmények között, 40 Celsius-fokon kimosták.

Mivel egyik vizsgált mosószer sem kifejezetten folteltávolításra tervezett termék, a mosás nem tüntette el teljesen a foltokat, azok csak elhalványodtak.

A teszt pontos eredményeit, a vizsgált mosószerek megnevezését itt találja, azzal együtt hogy egy-egy adag kimosása mennyibe kerül. Jó böngészést.

 

(hvg)