Most készül a tavaszi komposzt a dunaharaszti Zöldhulladéklerakóban

//Berényi Attila
Készül a komposzt, fotó: Körép-Szolg Kft. / Somogyi Balázs
A város határában működik a Dunaharaszti Komposztáló és Zöldhulladéklerakó telep. Itt aztán a leadott kerti hulladékból, és meglepő módon a szomszédos szennyvíztelepről jövő kommunális iszapból készül a mezőgazdaságnak hasznos tápanyag pótló komposzt.

Az üzem célja az, hogy Dunaharaszti zöld hulladékának minél nagyobb hányada landoljon ott, amit aztán feldolgoznak, mondta Tacsi István ügyvezető. Most olyan fejlesztéseket indított el az üzem vezetése, amelyek segítségével akár a kiskertekben is használható komposzt állítható elő.

Jó, ha tudja egyébként, hogy ha most keletkezik a kertjében zöld hulladék, vagy ősz óta, az akkori városi szállítás után halmozódott fel valamennyi, itt ingyenesen megszabadulhat tőle. A telepen a Dunaharaszti lakosok havonta 100 kilónyi kerti hulladékot adhatnak le, térítésmentesen. Az e fölötti mennyiségért pedig kilogrammonként 5 forintot kell fizetni.

A telepet Dunaharasztin, az 51-es számú főút mellett a 0168/33 hrsz. szám alatt találja (az 51-es úton Dunavarsány felé, a Gumiátvétel táblánál kell lekanyarodni, ott található a szennyvíztisztító telep, e mellett van a komposztáló). További részleteket itt érhet el.