Szétfagyhat a vízóra

//Tóth Gábor
Ez az év leghidegebb része, ami sok fagyot jelent. A következő napokban néhol akár -10 fok is lehet éjszakánként. Mindez pedig veszélyt jelent a vízórákra, kerticsapokra, azon keresztül pedig a pénztárcájára. Egy kis elővigyázatosággal azonban elkerülhető a baj.

Óriási kárt és plusz költséget jelent az, ha a hideg miatt elfagy a vízcső, vagy a vízóra, hívja fel a figyelmet a Vízművek.

Hogy baj van, azt a rendszer „tüneteiből” lehet kikövetkeztetni. Szilánkokra tört üveg az óralapon, eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg csöpögő víz. Ha télen ez a látvány fogadja a vízóra tulajdonosát, akkor szinte biztosra vehető, hogy elfagyott a mérőeszköz. Intő jel lehet az is, ha a lakásban nem, vagy csak alig jön víz a csapból. Ebben az esetben gyanakodni lehet arra, hogy megfagyott a vezetékben a víz, amely tönkretette a mérőszerkezetet is. A fagy elleni védekezésről csakúgy, mint a mérőhelyek tisztán tartásáról, valamint a megközelítés biztosításáról az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia.

  • A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos!
  • A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótoljuk, sőt a nagy hidegben külön szigetelésről is gondoskodjunk. Erre alkalmas lehet az aknatető aljára rögzített hungarocell lemez is.
  • A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk, de még a kartondoboz darabok is megfelelőek erre a célra. A vízmérő téliesítésénél figyeljünk azonban arra, hogy annak számlapja könnyen szabaddá tehető legyen, s ezáltal a mérő leolvasható maradjon.
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig zárt állapotban legyen.
  • A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külsőtalajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk.
  • Szigeteljük – vagy ennek hiányában – időben víztelenítsük a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket.

Dunaharaszti vízszolgáltatója az ÉDV Zrt. Ha hibát észlel a rendszerében akkor azt itt teheti meg, írásban. Telefonon pedig a +36-80-555-222, ingyenesen hívható telefonszámon jelezheti a problémát.

 

(vizmuvek.hu, edv.hu)