Jótanácsok az ajándékok netes vásárlásához

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / sunnygb5
Nyakig vagyunk már a karácsony előtti vásárlási őrületben. Sokan rendezik le ezt a kényelmesebb, és sorban állás mentes módszerrel: webshopokban. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete fogalmazott meg pár megfontolandó javaslatot.

1. Lehetőleg olyan weboldalakat keressen fel vásárlási szándékunkkal, amelyeket ismer és ahonnan már rendelt korábban.

2. Minden online áruház és vásárolni kívánt termék esetén érdemes elolvasni mások korábbi tapasztalatait.

3. Ne a kapott linken keresztül vásároljon. Egy remek ajánlat reményében ne a hirdetésre kattintva, illetve az e-mailben kapott linken keresztül adja le rendelését. Mindig keresse meg az eredeti weboldalon a terméket és onnan rendelje meg.

4. Ha az ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az kockázatos. Ezekben az esetekben válassza az utánvétes lehetőséget, és akkor nem lesz veszélyben a pénze.

5. Érdemes több forrás felhasználásával alaposan informálódni a megrendelni kívánt termékekről.

6. Óvatosan az üdvözlőlapokkal! Előfordulhat, hogy az online karácsonyi e-üdvözlőlapok, vagy GIF formátumú animációk káros kódokat rejtenek magukban, ezért kerüljük az ilyen mellékletek megnyitását.

7. legyen résen, és ne dőljön be a hamis weblapoknak. A kiberbűnözők a valós webshopok arculati elemeinek felhasználásával képesek olyan megtévesztő weboldalakat kialakítani, amelyek szinte teljesen úgy néznek ki, mint az eredeti. Így lopnak pénzt, vagy adatokat.

+1 A netes vásárlásokra külön szabályok vonatkoznak. Abban az esetben is el lehet állni egy online vásárlástól, ha nem tetszik a termék – ezt már Böröcz Helga közjegyző mondta a köztévének. Ennek oka, hogy a webes vásárlás úgynevezett távollévők közötti szerződés, melynek szabályai eltérnek az áruházi vásárlástól. Mivel online boltban a vevőnek nincs lehetősége megvizsgálni a terméket, a jogszabály úgy rendelkezik, tizennégy napon belül el lehet állni a vásárlástól. Ha a vevőnek problémája van a vásárlással, esetleg nem kapta vissza a pénzét, az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás az úgynevezett fizetési meghagyásos eljárás lehet, amely az Európai Unió bármely tagállamában székhellyel rendelkező céggel szemben érvényesíthető. Ehhez közjegyzőhöz kell fordulni.

 

(via: 24.hu)