Sok a teendő ilyenkor a kertekben

//Berényi Attila
oszi-kerti-munkak_freepik_newfabrika_20191123

Képünk illusztráció, forrás: freepik / newfabrica

A kiskertekben, gyümölcsösökben így ősszel van munka bőven. Most van az ideje a gyümölcsfák ültetésének, ilyenkor végzik az év közben kidőlt fák pótlását is a már termő gyümölcsösökben.

Ha fát akar ültetni, ásson mély gödröt, amelybe tegyen trágyát, majd rá földet, végül a gyümölcsfát, amelynek a gyökereiből vissza kell vágni. Végül alapos locsolás zárja a műveletet.

A kert többi részén most van itt az ideje az ásásnak. Ha nem is minden évben, de legalább kétévente ajánlatos mélyebben és alaposabban megforgatni a talajt, akár motoros kapával is. A felásott talajban tárolt víz biztosítja a növények tavaszi- és nyár eleji egyenletes, erőteljes növekedését. A növények gyökereinek nemcsak nedvességre, hanem levegőre is szüksége van. A talajban zajló biokémiai folyamatokhoz is szükség van oxigénre. A forgatás és lazítás a jó levegő-ellátottságot is lehetővé teszi. Az ásáskor kiemelt talajszeleteket a levegő átjárja, a rögöket a tél fagya felbontja, így a növények számára a legkedvezőbb talajösszetétel alakul ki.

 

(via: teol.hu)