Pusztulnak a tuják

//Berényi Attila
Elég csak pár percet sétálni Dunaharasztin ahhoz, hogy olyan tujákkal találkozzon az ember, amelyek nagy része „elrozsdásodott”. A fertőzés rohamosan terjed.

Elsősorban az úgynevezett nyugati életfákon (Thuja occidentalis) mutatkoznak a rozsdásodás tünetei Harasztiban is. A keleti életfák (Thuja orientalis) viszont egészségesek maradnak. Az érintett dísznövények belső hajtásai hirtelen megsárgulnak, elbarnulnak. Ha az érintett hajtást eltöri, akkor azt látja, hogy azok belül üregesek.

Az úgynevezett didimaszcellés pikkelylevél barnulásról van szó.  Schmidt Gábor és Tóth Imre Díszfaiskola című könyve azt ajánlja, hogy most ősszel a beteg részek nagyrészt le is potyognak, ami fennmarad, azt érdemes lerázni, és eltüntetni, mivel ezek tovább fertőzhetik a növényeket. A legkíméletesebb eljárás a kézi leszedés, de több növénynél ez sok időt igényel, ezért cirokseprűvel óvatosan az ágak közé hatolva gyorsítható a munka. Kíméletes és gyors módszer a nagy erejű vízsugárral való eltávolítás, amely során lehetőleg lefelé irányuló szögben kimoshatók a könnyen leváló, elpusztult részek. Persze ez nem mindenütt lehetséges. Ami még ennél is fontosabb: a tujákat permetezni kell. A könyv szerint kéthetente kell lefújni a növényeket rézszulfát hatóanyagú szerekkel, de ez a munka csak tavasztól lesz aktuális.

(via: Schmidt Gábor és Tóth Imre Díszfaiskola)