Ne várjon a kéményellenőrzéssel!

//Berényi Attila
Kéményseprés

forrás: freepik

Már javában döng a fűtési szezon. Bár az ősz elején kegyes volt az időjárás, és a melegben csak esténként kellett egy picit fűteni, azért senkinek se legyen kétsége, érkezik a hideg.

Ha eddig nem tette meg, akkor ellenőriztesse a kéményét! A nem megfelelően karbantartott füst elvezető berendezések ugyanis halálos veszélyt jelenthetnek. A felgyülemlő szénmonoxid színtelen, szagtalan gáz. Ráadásul nem csak fűtéskor, hanem a hibás vízmelegítő használatakor is keletkezhet. Akár fürdőkádban üldögélve, észrevétlenül is bekövetkezhet a tragédia.

2018 elejétől szűnt meg az egylakásos ingatlanok, azaz a családi házak kémény ellenőrzési kötelezettsége (ez csak azon ingatlanokra vonatkozik, ahová nincs cég, vagy egyéni vállalkozó bejelentve). Így a tulajdonos dönti el, hogy kell-e neki kéményseprés. Az összes szakember azt mondja, hogy élni kell a lehetőséggel. A kivételek esetében viszont kötelező ezt a munkát elvégeztetni, ám van ahol továbbra is ingyenes. Így biztosan megjelenik a kéményseprő a társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanoknál is, de nem kérnek pénzt. Fontos, hogy ezt előre jelzik, de ha a második időpontban sem találnak otthon senkit a fekete ruhás emberek, akkor a harmadik látogatás már fizetős lesz.

A feltételek leírását megtalálja ide kattintva.

A dunaharaszti.hu oldalon a Magyar Kéményseprő elérhetőségei szerepelnek. A részleteket, és a kapcsolatfelvételi lehetőséget itt találja meg.

A szénmonoxid jelenlétét kimutatják már egészen praktikus, kis készülékek. Ezek a szénmonoxid érzékelők. Elemmel működnek, ha érzékelik a gáz jelenlétét riasztanak. Ilyenkor azonnal el kell hagyni az érintett helyiségeket, és alaposan át kell szellőztetni az ingatlant.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság nagy segítséget nyújt, hogy a legjobbat vásárolhassaw meg. A szervezet ugyanis tesztelte a kütyüket, és közölte, hogy melyek felelnek meg az elvárásainak, sőt amelyek a negatív listán szerepelnek, azok vásárlását egyáltalán nem ajánlják! Az eredményeket itt éri el.